Verslag Louis Rours EK 2024

Geplaatst op 02-09-2024.

In april 2024 had ik de eer om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap ITF Taekwon-Do in Lublin, Polen. Als lid van Taekwon-Do Academie Namu Kwan en het Nederlands Team van ITF Nederland, waarvoor ik mij in november 2023 heb gekwalificeerd, stond ik op het onderdeel sparring tegenover de besten van Europa. Het was een onvergetelijke ervaring waarvan ik ontzettend veel heb geleerd en veel nieuwe mensen heb leren kennen.

Op dinsdag 16 april moesten wij al vroeg verzamelen op Schiphol voor onze reis naar Polen. Boosabum Sebastiaan en ik vlogen met een groot deel van het Nederlands Team naar Warschau en vanuit daar gingen we met een 3 uur durende busrit naar Lublin. Als Nederlands team zaten we in een groot Hotel in die stad, speciaal geregeld voor de atleten van het EK. Lublin is geen grote stad, maar had wel voldoende bezienswaardigheden en restaurants bijvoorbeeld een oude stadspoort uit 1300. Samen met Boosabum Sebastiaan en andere deelnemers gingen we de stad verkennen.

Woensdag was de dag van de weging. In de ochtend gingen we onder het hotel trainen in een parkeergarage. Ik heb met mijn coach nog wat sparringcombinaties getraind om in vorm te blijven. In de middag moesten alle jeugd en junioren wegen. In de avond begon te openingsceremonie van het toernooi. Er werden onder andere demonstraties gegeven en prijzen uit gedeeld aan de organistoren van het EK.

Donderdag was mijn wedstrijd dag. Ter voorbereiding op mijn wedstrijd ging ik een aantal keer opwarmen, bijvoorbeeld in de speciale trainingsruimte voor deelnemers. Daarna liep ik met mijn coach naar het veld toe. Mijn tegenstander kwam uit Slovenië en wij waren de tweede wedstrijd van de poule. Tijdens de eerste helft van de wedstrijd was het plan om het initiatief te nemen en aanvallend te sparren. In het begin lukte dit aardig, maar daarna werd het steeds lastiger. Ik ging mij meer richten op defensieve punten scoren. Hierin was ik succesvol. De tweede helft ging van start met een gelijk spel. Het lukte mij een voorsprong op te bouwen, maar in de laatste 30 seconden werd mijn tegenstander steeds aanvallender en kwam hij op voorsprong door zijn zijwaartse trap gecombineerd met stoten. Uiteindelijk heb ik de wedstrijd net verloren.

Vrijdag, zaterdag en zondag heb ik veel wedstrijden bekeken en mijn teamgenoten aangemoedigd. Ik heb ook een praatje gemaakt met een aantal internationale Taekwon-Doïn.

Het was een hele bijzondere ervaring om aan dit Europees Kampioenschap deel te nemen. Ik heb veel geleerd van mijn eigen wedstrijd, maar vooral ook van de andere wedstrijden van internationale sterren die ik van dichtbij heb bekeken. Wat ik geleerd heb, gebruik ik om mijn eigen sparringstijl te verbeteren en uiteindelijk toe te passen op mijn toekomstige wedstrijden in Nederland en het buitenland.